A friss kerti gyümölcsök és zöldségek után az őszi szezon favoritja veszi át az uralmat a konyhákban. A sütőtök édesen és sósan is elkészíthető, így kicsik, nagyok szeretni fogják. Próbálja ki az alábbi öt receptet és varázsoljon őszi hangulatot otthonába.
Tudta, hogy több mint 45 fajta sütőtök létezik a világon? Ezek nemcsak színben és formában különböznek egymástól, de ízükben is. Ez azonban nem az egyetlen érdekesség, ami ehhez a gyümölcshöz kapcsolódik (igen, jól olvasta). A sütőtök 90%-ban vízből áll, ezáltal nagyon alacsony a kalóriatartalma - 100 grammban mindössze 26 kalória van.
A sütőtök vitaminokban gazdag. Kiváló A, B1, B2, C és E-vitamin forrás, az ásványi anyagokból szelén, kálium, magnézium, kalcium, vas és cink található benne. Az alacsony rosttartalom miatt könnyen emészthető, alacsony nátriumtartalma által nem terheli a veséket. A magas magnézium arány segít ellazítani az izmokat és elősegíti az emésztést. A következő receptek készítéséhez ideális választás a sütőtök vagy hokkaido.
Egyszerű tökpüré
Az édes sütőtökpüré ideális a hozzátáplálás első heteiben. Ezzel a tipikus őszi és téli zöldséggel finom és látványra is attraktív bébipürét készíthet csöppségének.
Hozzávalók
- 140 g sütőtök
Elkészítés
A sütőtököt félbe vágjuk, kibelezzük, 1x1 cm méretű kockákra vágjuk, és az ételpárolóba helyezzük. Felöntjük a hármas szintig vízzel és 15 percen át főzzük. A megfőtt tököt leszűrjük, és püré állagúra mixeljük. Szükség esetén a pürét a főzővízzel hígítjuk.
Bébipüré à la sütőtök pite
A sütőtökös pite íze és illata minden emberben a színpompás őszt idézi elő. Ez a bébipüré ízben azonos, de sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az említett süteményt.
Hozzávalók
- 3 csésze kockákra vágott alma
- 1 felszeletelt banán
- 1 csésze megtisztított és kockákra vágott sütőtök
Elkészítés
A hozzávalókat megtisztítjuk, és kisebb kockákra vágjuk, az ételpárolóba helyezzük, felöntjük a hármas szintig vízzel és megfőzzük. A megfőzött hozzávalókat a turmixgépbe tesszük a leszűrt főzővizet félre tesszük. A tököt, almát és banánt összemixeljük, szükség esetén a főzővízzel krémes, püré állagúra hígítjuk. Ha a sütőtökös pite hű ízét szeretné elérni, tálalás előtt díszítse tejszínhabbal.
Sütőtökös muffin tejfölös krémmel
A sütőtök főételek és desszertek készítéséhez is kiváló. Ennek bizonyítéka a sütőtökös muffin tejfölös krémmel, ami felteszi a pontot az I-re.
Muffin hozzávalói
- 1 1/2 csésze rétesliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 3/4 csésze barna cukor
- 1 csésze sütőtök püré
- 1 nagy tojás
- 1/4 csésze tej
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 vanília hüvely
Krém hozzávalói
- 3 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- reszelt bio citromhéj
- 3 evőkanál porcukos
- 1 vanília hüvely
Sütőtökpüré készítése
A sütőtökpüré készítését az első receptben tártuk fel. A sütőtököt félbe vágjuk, kibelezzük, kockákra vágjuk, és a Beaba ételpárolóba helyezzük. Felöntjük a hármas szintig vízzel és 15 percen át főzzük. A megfőtt sütőtököt leszűrjük, és püré állagúra mixeljük.
Muffin készítése
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az első 5 hozzávalót tálba tesszük és habosra keverjük. A többi hozzávalót egy külön edényben szintén habosra keverjük. Összeöntjük, és addig keverjük, amíg a két keverékből homogén masszát kapunk. A tésztát kivajazott muffin tepsibe vagy szilikon formákba öntjük, és 20 percig sütjük.
Krém készítése
Az összes hozzávalót sima krémmé keverjük. Ha a keverék ritkának tűnik, adjunk hozzá porcukrot. A kihűlt muffinokat tejszínnel díszítjük, citromhéjjal és darált keksszel megszórjuk.
Sütőtök krémleves
Sok családban az őszi konyha egyik alapja a sütőtökből készült krémleves. Lágy, selymes ízét a tejszíntől kapja. A tejszín, allergia illetve érzékenység esetén, kihagyható vagy kókusz tejjel helyettesíthető.
Hozzávalók
- 180 g sütőtök
- 100 ml teszín
- fekete bors
- só
Elkészítés
A sütőtököt meleg vízben megmossuk, félbe vágjuk és kibelezzük, majd apró, körülbelül 1x1 cm kockákra vágjuk. A felvágott sütőtököt az ételpárolóba helyezzük, felöntjük a hármas szintig vízzel és megfőzzük. A megfőtt, nem leszűrt tökhöz hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd simára turmixoljuk. A levest pörkölt tökmaggal és/vagy pirított bagettel.
Sütőtökös-banános keksz
Sütőtök és banán egy receptben? Igen, igen, igen! A lágy és egyben egészséges sütőtökös-banános süti könnyen elkészíthető, ezért ne féljünk a gyerekeket is bevonni a sütésbe. Ebből az adagból körülbelül 30 süti készül, de ezek villámgyorsan eltűnnek a tányérról.
Hozzávalók
- 2 1/2 csésze rétesliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál só
- 1 1/2 csésze kristálycukor
- 1/2 csésze kókusz olaj
- 1 csésze sütőtök püré (lásd a muffin receptet)
- 2 érett banán
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy vanília hüvely
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és sót. A banánokat villával pépesre zúzzuk vagy simára turmixoljuk. A cukrot és kókuszolajat addig keverjük, amíg össze állnak. Ebbe a masszába belekeverjük a pépes banánokat és sütőtök pürét és addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Ezt a száraz összetevőkhöz öntjük és addig keverjük, amíg a száraz és a folyékony massza homogénné válik.
Evőkanál segítségével tészta golyókat rakunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta ragadós, de ez rendben van, nem kell megijedni. Körülbelül 15 percig sütjük. Ha szeretik a fahéjat, sütés előtt szórja meg a tésztát fahéjas cukorral.