A nyári szünet alatt a gyerekek figyelmét le kell kötni, hogy napjaik ne csak a számítógép vagy telefon mellett teljenek. Mit szólna ahhoz, ha nagyobb teret kapnának a konyhában? A következő sütés nélkül készülő finomságokat az iskolások is játszva képesek elkészíteni. Hagy legyenek egy pillanatra ők is cukrászmesterek.
Ha gyermekei szívesen tesznek-vesznek a konyhában, használja ki és hagyja, hogy egyedül készítsék el a kedvenc édességüket. Azok a gyerekek, akik némi tapasztalattal rendelkeznek az étel készítés terén, bátrabban vágnak neki az új kihívásoknak a konyhában is. Így megtanulják mi a különbség a kész étel és az otthon készített élelem között és mindemellett elsajátítják a helyes táplálkozás alapelveit. Az édességek és frissítő nyári falatok készítése számukra gyerekjáték lesz és ha már elkészültek, jöhet a takarítós szerepjáték. Példaként szolgálhatnak a finn gyerekek is, akik az iskolában tanulnak főzni és amit főznek, azt meg is eszik.
Összegyűjtöttük a legfinomabb sütés nélküli nyári finomságok receptjeit, amelyeket a gyerekek is játszva eltudnak készíteni. A nasik készítése nem igényel sok időt, hozzáférhető hozzávalókból készülnek és készítésük nagyon egyszerű. A csoki-imádók, egészségesen táplálkozók és a friss nyári desszertek kedvelői is megtalálják a nekik megfelelőt. Jó étvágyat kívánunk!
Házi trüffel
Hozzávalók
- 200 g étcsokoládé
- 2 kanál méz
- 50 g vaj
- csipetnyi só
- kakaópor
Elkészítés
A francia csemegét otthon elkészíteni egyszerűbb mind gondolná. Valamennyi hozzávalót, a kakaón kívül, vízgőz felett vagy dupla aljú edényben elolvasztjuk. Amikor a keverék majdnem olvadt, adjunk hozzá 3 kanál forrásban lévő vizet, keverjük el és hagyjuk kihűlni. A masszát tegyük 3 órára hűteni, majd formázzunk belőle golyókat és azokat hempergessük a kakaóporba. A neten a recept tejlfölös verzióját is megtaláljuk.
Tippünk: A trüffel ízesítéséhez használhat egy bio narancs reszelt héját, egy kis vanília kivonatot vagy csipetnyi chillit.
Csoki fudge
Hozzávalók
- 150 g csokoládé
- 150 g mandula darabok vagy egyéb dióféle
- 80 g porcukor
- 25 g vaj
- sűrített tej
Elkészítés
Íme egy következő egyszerű édesség a csoki imádók számára. A hozzávalókat közepes lángon vagy vízgőz felett kevergetjük amíg a csokoládé elolvad és a végén hozzáadjuk az apróra vágott mandulát. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsire simítjuk és hűtőbe tesszük. Amikor kihűlt és megdermedt kockákra vágjuk és kínálhatjuk is a vendégegnek.
Tippünk: A díszpapírba csomagolt fudge kockák egy nagy szaloncukort alakítva kedves édes meglepetésként szolgálhatnak valaki számára, akit gyermeke szeretne megajándékozni.
Gyümölcs bőr
Hozzávalók
- 1 kg saját választású gyümölcs (málna, eper, ...)
- 300 g banán a sűrítéshez
Elkészítés
A csíkokra vágott gyümölcs bőr egy természetes alapanyagokból készült egészséges édesség, amely a kicsiknek és nagyoknak is ízleni fog. Sőt, ha a gyümölcs pürét nem főzi át, úgy az édesség raw változatát kapja. Összeturmixoljuk a gyümölcsöket, banánnal sűrítjük, cukor hozzáadása nem szükséges. A pürét átfőzheti, de ez sem kötelező. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vékonyan simítsuk el a masszát, majd sütőben, gyümölcs szárítóban vagy szabadon a napon hagyjuk megszáradni. A bőr rugalmas és csillogó kell hogy legyen. Légmentes tároló dobozban akár 3 hónapon keresztül is kitart. Bármilyen gyümölcsből készíthető.
Tippünk: A gyümölcs bőr a szélétől a közepéig szárad. Ha a szélek már megszáradtak, vágja le ollóval és szárítsa tovább, így elkerüli hogy a bőr elasztikus helyett ropogós legyen.
Dinnyés tört jég
Hozzávalók:
- 1 görögdinnye
- 1 kanál porcukor
- 100 ml citrom- vagy zöldcitromlé
- 100 ml víz
Elkészítés
A gyümölcsös tört jég remekül felfrissít a forró nyári napokon. Összeturmixoljuk a kevés vizet a kimagozott dinnyedarabokkal. A folyékony masszát és citrom- vagy zöldcitromlével ízesítjük, majd a fagyasztóba helyezzük. Óránként megkeverve 5 óra után tálalhatjuk.
Tippünk: A dinnyés tört jégből frissítő tortát készíthetünk. Ha a torta elkezd szikkadni, tegyünk a tetejére egy joghurttal esetleg tejföllel elkevert túrót. Miután a túró megdermed, a kétszínű jég tortát kiborítjuk és felszeleteljük.
Házi áfonyás jégkrém
Hozzávalók:
- 250 g sima túró
- 200 g natúr joghurt
- 100 g áfonya
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 2 évőkanál méz
- 1 evőkanál kristály cukor
Elkészítés
Először a túró alapot készítjük el. Összekeverjük a túrót a joghurttal, vanília kivonattal és a mézzel. A masszát két tálba elosztjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az áfonyát a cukorral, hogy levet engedjen. Amikor az áfonya kihűlt, elvegyítjük az egyik tálban lévő túróval. A fehér túrómasszát márványozáshoz használjuk. Mindkét túrómasszát óvatosan összekeverjük, megtöltjük vele a jégkrém formákat és a fagyasztóba tesszük dermedni. Körülbelül 30 perc után a jégkrémekbe pálcikákat szúrunk és még néhány órát a fagyon hagyjuk.
Tippünk: Áfonya helyett használhatunk ribizlit vagy málnát. A fából készült jégkrém pálcikákra hobbi boltokban is rátalál.