Kedves anyukák, üdvözöljük a konyhánkban. A nevem Brúnó, Oli és Milli testvére vagyok. Igen, annak az Olinak, aki nemrég levelet küldött a Játékboltba azzal a kéréssel, hogy alkalmazzon minket. Persze nem valójában, csak mintha. Én ugyan nem értek sok mindenhez, de ha valamihez, akkor a főzéshez biztosan! Állítólag nagyon finoman sütök-főzök! Olyannyira, hogy a Játékboltban főszakáccsá avattak.
Be kell hogy valljam, az első feladat, amivel megbíztak, egyáltalán nem volt egyszerű. Először azt gondoltam, hogy gyerek tortákat sütni gyerek játék lesz, de amikor megtudtam, hogy a tortákat egy éves csöppségeknek fogom készíteni, akkor jött a gond. Amikor elképzeltem, mi mindent nem ehetnek a kis manók?!
- Süss olyan tortát, amely nem tartalmaz sok cukrot. Hm, micsoda képtelenség, gondoltam magamban. Milyen szülinap lesz ez? Édes torta nélkül? Még szerencse, hogy a mamitól megtudtam, hogy cukor helyett juharszirupot vagy steviát esetleg cukornád cukrot is használhatok. Uf, de megkönnyebbültem…
- A gyerekek nem ehetnek csokit, dióféléket, mákot, sőt mézet sem! Az volt mondva, hogy az „allergén“ és a csöppségek rohamot kaphatnak tőle. Ezt nem igazán értem, én is szokok rohamot kapni, síró rohamot, de csak akkor, ha nem kapok mézet.
- Kissé megnyugodtam, amikor megtudtam, hogy ebben a korban az apróságok már ehetnek epret, málnát, áfonyát, szedret, barackot, ribizli, szőlőt vagy szilvát. Sőt kis mennyiségben az exotikus gyümölcsöket, mint például a narancsot, ananászt, kivit vagy mandarint is megkóstolhatják. Na, ezzel már valamit lehet kezdeni.
- A tejtermékeket illetően, az egy éves gyerkőcök fokozatosan megízlelhetik a joghurtot, tejfölt vagy túrót. Egy kis liszt, babapiskóta vagy puding is megengedett.
Szóval, annyira elgondolkodtam ezen az egészen, hogy majdnem elkezdett fájni a pocakom. Sőt, álmomban egy hatalmas csupor mézet kergettem. Hosszas keresgélés és próbálgatás után végre három receptet választottam ki, melyekben van valami belőlünk, Mackókból is. Bízom benne, hogy a receptek elnyerik tetszésüket, mert elkészítésük nagyon gyors és egyszerű. Hiszen az apróságok mellett nem tölthetik az egész napot a konyhában.
A kis testvérem egy kalandor, az egész világot szeretné beutazni, ezért szó nélkül mindent megeszik. Egyszer egy gilisztát is megpróbált lenyelni, fúj! Azt szokja mondogatni, hogy odakint a dzsungel leselkedik ránk, ezért nem viselkedhet úgy mint egy „elkényeztetett kislány“. De ennek a tortának egyszerűen nem tud ellenállni. Állítása szerint mennyei az íze. Éppen olyan mennyboltra gondol, amit utazásai során a ballonjából vagy a repülőből fog majd látni.
Hozzávalók
- 1 nagy csomag bababiskóta (vagy 2 csomag, ha a torta készítése során esetleg néhány piskóta a pocakodban kötne ki, ahogy az az én esetemben is megtörtént)
- 1 nagy doboz tejföl vagy joghurt
- egy kis stevia az édesítéshez
- 1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
- 1/2 liter tej (ideálisan esetben rizs tej, de 3dcl forró víz és 2 dcl tehéntej kombinációja is alkalmas, ebben fogjuk kikeverni a pudingport)
- ízlés szerint gyümölcs
Elkészítés
Egy sor babapiskótát rakunk a tortaforma aljára. Tetejére egy réteg gyümölcsöt teszünk, rá egy réteg édesített tejfölt öntünk. Majd ismét egy réteg piskótával és egy réteg gyümölccsel folytattjuk, melynek tetejére jön a hagyományos módon elkészített punding.
Ezt követi a harmadik réteg piskóta és gyümölcs, melynek tetejére a fennmaradt tejfölt rétegezzük. Az így elkészített tortát legalább három órára a hűtőbe helyezzük és közvetlenül gratuláció előtt tálaljuk.
Amikor a torta megdermed, kivesszük a formából és fehér csokiréteggel borítjuk, majd ismét a hűtőbe helyezzük. Díszíthetjük gyümölccsel vagy előre elkészített mézes kalács figurákkal. Akkor sem sértődünk meg, ha szép mackókkal díszítik. :-)
Kis testvérkém Milli az egészséges ételeket szereti a legjobban. Ha tejszínhabbal próbálom elcsábítáni, csak fintorog. Neki sütni valamit, tiszta őrület. Milli elsősorban a raw tortákat imádja. Ezeket a tortákat nem kell sütni és minden hozzávalójuk teljesen frisssssss. A baj csak az, hogy többségükbe diófélek mennek, melyeket viszont a kis gyerkőcök nem fogyaszthatják.
De nem lennék én, ha nem bukkantam volna rá egy gluténmentes tésztára, melyet Milli is megkedvelt. Nem szükségszerű tortaformában sütni, jó szolgálatot tesznek a muffinos formák is. A kész kis kalácsok tetszés szerint dekorálhatóak, sőt gyertyával is díszíthetőek. Ezek a minitorták biztosan elnyerik angyalkáik tetszését.
Hozzávalók
- 3/4 csésze kókuszliszt
- 6 tojás
- 3/4 csésze juharszirup
- 1/2 csésze édesítetlen almapüré
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés
A sütőt 180 °C előmelegítjük. Ne aggódjanak, ebben édesanyám segített. Az összes hozzávalót egy hatalmas tálban összekeverjük – kezdjük a por alapú összetevőkkel, majd jönnek a folyékonyak. Hogy a tészta ne legyen csomós, használjunk inkább habverőt. A muffin formákat háromnegyedéig töltsük meg a tésztával, majd 20-30 percig süssük amíg szép arany széle nem lesz.
Ezután jöhet a díszítő krém készítése. Ehhez szükséges a teljes kókusztej konzervet legalább 6 órán át a hűtőben tartani – azt javaslom, hagyjuk ott éjjelre. Miután az így lehűtött konzervet kinyitjuk, vegyük ki a megdermedt krémet. Ezt helyezzük egy tálba, amit szintén előtte legalább 10 percig a hűtőben tartottunk. Körülbelül egy csésze mennyiségű krémre lesz szükségünk.
A fennmaradt folyadékot eltehetik, Milli kókuszos smooothiet szok belőle reggel készíteni :-) A jól kikevert krémhez 1 teáskanál juharszirupot és ½ teáskanál vanília kivonatot adunk. Micsoda ínyencség!
A legjobb falatot a végére hagytam. A Játékboltos alkalmazottak azt állítják, hogy ez a süti diós répatortához hasonlít. Pedig csak banán és almapüré van benne, amit csemetéi biztosan jól ismernek már a kedvenc bébipapiból. Állítólag olyan finom, mint én. Ezt muszáj kipróbálni!
Hozzávalók
- 4-5 érett banán
- 3/4 csésze édesítetlen almapüré (akár boltban veheti meg, akár otthoni készítésű lehet)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ½ csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
Krém hozzávalói
- 1 csésze krémsajt
- 1/2 csésze almapüré
- 2 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
Egy tálban szétnyomjuk a banánokat, egy másik, nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, fahéjjal és a szerecsendióval. Hozzáadjuk a banánokat, almapürét és vanília kivonatot és addig keverjük, amíg egy egységes tésztát kapunk.
A tésztát kivajazott, kilisztezett kerek formába öntjük és körülbelül 20 percig 200 °C süssük. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és vízszintesen kerek lapokra vágjuk.
Közben hagyjuk megpuhulni a krémsajtot, melyet az almapürével és a vanília kivonattal kikeverjük. Használjunk habverőt használtam, hogy a krém szép sima legyen. A krémmel megtöltjük az egyes lapokat és kívülről rákenjük az egész tortára is. A kész tortát banánnal vagy más friss gyümölccsel díszítjük.
Tegyenek egy próbát és ne felejtsék megírni, hogy sikerült. Már most nézek elébe a szülinapi tortáiknak!
Az önök Brúnó Mackója