Van, aki szereti a levest, van, aki nem. A leveseknek viszont több okból is fontos szerepük van a gyerekek étkezésében. Előnyük, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, másnapra sem veszítenek ízükből, laktatók és tápanyagban gazdagok. Készítsenek velünk együtt finom leveseket a gyerekeknek, és nem csak nekik.
A gyorsan zajló mindennapokban csak levest készít csöppségének ebédre? Nem kell ezért lelkiismeretfurdalást éreznie! A levesek táplálók, kiadósak, ízletesek és gyakran megegyeznek a teljes értékű étellel. Az alábbi öt gyors és egészséges levesrecept új ízekkel gazdagítja a gyerekek étrendjét, és lehet, hogy arra ösztönzi őket, hogy önállóan próbáljanak enni egy babakanál segítségével.
Egyszerű brokkoli leves
- 4 hónapos kortól
Bár a brokkolileves színe első látásra nem igazán csábító, de ha szuperhős (pl. Hulk) levesként tálálja gyermekének, biztosan meggyőzi őt. A brokkolileves A-, D- és K-vitamin forrása, sőt C-vitamin tartalma magasabb, mint a narancsé. E mellett a brokkoli rostban gazdag, béta-karotént és szulforafánt tartalmaz, amely hozzájárul a vérnyomás és veseműködés szabályozásához.
Hozzávalók
- 150 g brokkoli
Elkészítés
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk és néhány percre ecetes vízbe mártjuk, majd az ételpárolóba helyezzük, felöntjük a hármas szintig vízzel és megfőzzük. A főtt brokkolit leszűrjük és püré állagúra turmixoljuk. Szükség esetén főző vízzel hígítjuk.
Tyúkhúsleves tésztával
- 4 hónapos kortól
Semmi sem hasonlítható a hagyományos csirke- illetve tyúkhúsleveshez. Nem véletlenül mondják, hogy a tyúkhúsleves gyógyítja a testet és a lelket. Egy tányér forró tyúkhúsleves tésztával vagy más tészta félével a hét bármely napján jól esik a családnak. A húslevest általában fazékban főzzük a tűzhelyen, de ha időt akarunk spórolni, kipróbálhatjuk a Beaba párolóedényben való elkészítését is.
Hozzávalók
- ½ csésze csirkemell
- ¼ csésze sárgarépa
- ¼ csésze zeller
- ¼ csésze hagyma
- 1 csésze tyúkhúsleves
- 50 g hosszú metélt vagy más tésztaféle
- csipetnyi szárított fokhagyma
- só, bors
Elkészítés
A pároló kosárba tesszük a tésztát, felöntjük a hármas szintig vízzel és 15 percig főzzük. Közben felszeleteljük a zöldséget, csirkemellet és a fokhagymával, sóval, borssal együtt az ételpárolóba helyezzük, felöntjük a hármas szintig vízzel és megfőzzük. A főtt zöldséghez és húshoz hozzáadjuk a főzőlevet, összeturmixoljuk és tésztával tálaljuk.
A húsleves a gyerekek életkorához igazítható - a tésztát is turmixolhatjuk, vagy fordítva, a hozzávalókat egyáltalán nem kell turmixolnunk, és tálalhatjuk hagyományos csirkelevesként tésztával. A húslevest 4 hónapos kortól kínálhatjuk a nem szoptatott csecsemőknek, 6 hónapos kortól pedig a szoptatott csecsemőknek is. Ez esetben a sót, borsot, fokhagymát és a tésztát kihagyjuk és csak nagyobb gyerekeknek étrendjébe iktatjuk.
Cukkini leves vajrépával
- 9 hónapos kortól
A cukkinit mindenki ismeri, de hallott már a vajrépáról? Ez a retekre hasonlító, finom zöldség a szinte elfeledett zöldségek közé tartozik, ami nagy kár. A fehérrépa rengeteg egészséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és jelenléte a konyhában az egész család egészségének is jót tesz. A vajrépa segíti az emésztést, erősíti az immunitást, és magas kalciumtartalmának köszönhetően segít a csontritkulás és a csonttörések ellen is.
Hozzávalók
- 150 g cukkini
- 60 g vajrépa
- ½ teáskanál olívaolaj
Elkészítés
A cukkinit megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk, majd felszeleteljük. A vajrépát megmossuk, és apró kockákra vágjuk. A felszeletelt zöldségeket az ételpárolóba helyezzük, felöntjük a hármas szintig vízzel és 15 percig főzzük. A párolt zöldségeket a kis éhenkórászoknak megfelelő állagúra turmixoljuk és tálaljuk.
Spárgakrémleves tőkehallal
- 13 hónapos kortól
Élvezze a spárgaszezont maximális mértékben. A spárgából és tőkehalból készült tavaszi krémleves könnyen emészthető és kismamáknak is alkalmas. A spárga alacsony szénhidráttartalmú, ám nagyszerű B9-vitaminforrás, míg a tőkehal kevés zsírt tartalmaz.
Hozzávalók
- 160 g spárga
- 60 g burgonya
- 30 g tőkehal
- 1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
A spárgát hámozóval megtisztítjuk, levágjuk a végeit és kisebb darabokra metéljük. A burgonyát meghámozzuk és darabokra vágjuk, a tőkehalat szintén feldaraboljuk (ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak benne csontok). A megtisztított és feldarabolt hozzávalókat az ételpárolóba helyezzük, felöntjük a hármas szintig vízzel, és megfőzzük. A főtt hozzávalókról leszűrjük a vizet, összekeverjük az extra szűz olívaolajjal. Főzővízzel hígítjuk és ismét összeturmixoljuk. Az eredmény egy finom krémleves, amely azonnal tálalható.
Gyerek gazpacho
- 13 hónapos kortól
A gazpacho hidegen tálalt paradicsomleves ideális a forró nyári napokon. Kellemesen frissítő, és nemcsak folyadékpótló, de tápanyagban is gazdag. A gazpacho remek C-vitamin és antioxidánsforrás.
Hozzávalók
- 30 g uborka
- 100 g hámozott paradicsom
- 10 g sárga paprika
- ⅛ fehér hagyma
- 30 g mozzarella
- 1 db pirított kenyér
- 1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
Az uborkát, paprikát, paradicsomot meghámozzuk és kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és finomra metéljük. A kenyeret megpírítjuk, majd az apróra vágott zöldségekkel és az olívaolajjal összeturmixoljuk. Mivel a massza valószínűleg sűrű lesz, szobahőmérsékletű vízzel higítjuk. Alternatívaként pirított kenyér nélkül is elkészíthetjük a hozzávalókat és köretként tálalhatjuk a nagyobb gyerekek számára, aki már képesek a piritóst összerágni.
Bónusz recept: Eperleves mentával
- 9 hónapos kortól
Ez a frissítő eperleves tökéletes a forró nyári napokra. Napon érett eper esetén nem kell cukorral édesíteni a levest, mert az eper biztosan édes lesz, ráadásul pótolja a szervezet C-vitamin szükségletét.
Hozzávalók
- 230 g eper
- 6 mentalevél
Elkészítés
Az epret megmossuk, eltávolítjuk a szárát, és félbevágjuk. A mentaleveleket leöblítjük, és az eperrel együtt összeturmixoljuk. Szükség esetén vízzel higítjuk. Az így összemixelt epret le is fagyaszthatjuk, és később eperszorbetként tálalhatjuk.
Címkép forrása: Freepik