Már Ön is érzi a levegőben a karácsony illatát? Még nem? Akkor ideje nekilátni a finomságok készítéséhez, hiszen nélkülük nem igazi a karácsony. Mi lenne, ha idén egy kicsit eltérne a hagyományoktól és új vizekre evezne? Hívja segítségül a kis kuktákat is, hogy együtt élvezhessék a karácsonyi sütés-főzés hangulatát.
Gyömbéres-fahéjas mézeskalács
Hallott valaha a svéd mézeskalácsról, a pepparkakorról? A svéd gyerekek imádják és mi most bemutatjuk a receptjét. A pepparkakor fő alapanyaga a fahéj, amely nyugtató hatással van az emésztőrendszerre, a gyömbér, amely serkenti az emésztést és az étvágygerjesztő szegfűszeg.
Hozzávalók
- 1 evőkanál fahéj
- ½ teáskanál szegfűszeg
- ½ teáskanál gyömbér
- ½ csésze vaj
- 2 tojás
- ½ evőkanál créme fraiche tejszín
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a cukkorral és a felolvasztott vajjal, hozzáadjuk a tejszínt, fűszereket, tojást és addig turmixoljuk, amíg az alapanyagok összeállnak. A kész masszát élelmiszer fóliába csavarjuk és legalább 3 órán át hűtőben pihentetjük. Amikor a tészta megpihent, sodródeszkán kinyújtjuk, kiszagatjuk a formákat és előmelegített sütőben 180°C kb. 15 percig sütjük.
Csokis trüffel vegánoknak
Az Ön családjában is a csokoládé a kedvenc édesség? Akkor az idén próbálja ki a csokis trüffel golyók egészségesebb változatát. A datolyának köszönhetően nem is fogja tudni, hogy nincs benne cukor!
Hozzávalók
- ½ csésze pekandió
- ½ csésze dió
- ½ evőkanál kakaópor
- csipetnyi tengeri só
- 5 datolya
- ¾ csésze vegán csokoládé
- ½ teáskanál kókuszolaj
Elkészítés
A pekandiót és a diót liszt állagúra ledaráljuk. Külön összeturmixoljuk a datolyát. A datolya masszához fokozatosan hozzáadjuk a sót, kakaóport, őrölt diókeveréket és addig keverjük, amíg a hozzávalók összeállnak. A masszából golyókat formálunk és betesszük őket a fagyasztóba. Amíg a golyók hűlnek, elkészítjük a csokiöntetet. Pára felett felolvasztjuk a csokoládét a kókuszolajjal, belemártjuk a trüffel golyókat és végül kókuszlisztben, darált dióban vagy kakaóporban meghempergetjük.
Hagyományos csokis keksz
Bizonyára látott már legalább egy karácsonyi családi filmet, ahol a gyerekek a fa alatt hagynak egy tál kekszet és egy pohár tejet a Télapónak, hogy elegendő energiája legyen az ajándékosztogatáshoz. Jó hír, hogy nálunk az ajándékokat a Jézuska hordja, így sokkal több csokis keksz marad nekünk!
Hozzávalók
- ½ csésze reszelt csokoládé
- ¾ csésze liszt
- ¼ csésze kakaópor
- 1 teáskanál szóda bikarbóna
- 2 teáskanál olivaolaj
- 1 tojás
- 3 teáskanál kókuszcukor
- 1 teáskanál vanília
- ½ teáskanál tengeri só
Elkészítés
Enyhe tűzön felolvasztjuk a ¼ csésze csokoládét. A lisztet elvegyítjük a kakaóporral és a szóda bikarbónával, majd külön tálban összekeverjük a tojást, olivaolajat, kókuszcukrot, vaníliát és felolvasztott csokoládét. Ehhez a masszához hozzákeverjük a száraz hozzávalókat valamint a fennmaradó reszelt csokoládét és alaposan elkeverjük. Egy zsírpapírral kibélelt tepsibe fagylalt adagoló segítségével adagoljuk a masszát, meghintjük nagyszemű tengeri sóval és előmelegített sütőben 180°C kb. 10 percig sütjük.
Karamellás kosarkák mandulavajjal
Az idősebb generációnak a recept hallatán a suhajda édesség jut eszébe, a fiatalabbak az amerikai Reese´s csokoládés kosarkákat mogyoróvajjal látják maguk előtt. Ez a recept valahol a kettő között van, de előnye hogy egészséges!
Hozzávalók
- 2 csésze magnélküli datolya
- 2 teáskanál kókuszolaj
- 2 teáskanál vanília kivonat
- csipetnyi só
- 230 g étcsokoládé
- ⅓ csésze mandula vaj
- nagyszemű só a meghintéshez
Elkészítés
Alaposan összeturmixoljuk a datolyát egy evőkanál kókuszolajjal, vaníliával és egy csipetnyi sóval, majd hozzáadunk egy evőkanál forró vizet és ismét összeturmixoljuk. Ha a massza még nem karamell állagú, vízzel higítjuk. Pára felett felolvasztjuk a csokoládét a kókuszolajjal, az elkészített papírkosárkákba egy-egy teáskanál csokimasszát teszünk és egyenletesen szétkenjük (a csokoládé másik felét majd a tetejére használjuk). Az így elkészített alapot fagyasztóba tesszük amíg a csokoládé megdermed. Amikor a csokoládé már kemény, egy-egy teáskanál mandulavajjal és datolya karamellel tetézzük és ismét fagyra tesszük. Végül a kosarkákat leöntjük a fennmaradó csokoládéval, meghintjük sóval és hűtőben pihentetjük.
Ezek a receptek bizonyítják, hogy a karácsonyi süteményeknek nem kell feltétlenül sok cukrot tartalmazniuk. Próbálják ki együtt az ízletes Beaba recepteket és élvezzék az ünnepek csodálatos hangulatát szeretteik körében.