A gyógy- és fűszernövények alkalmazása első látásra ártalmatlan és szelíd gyógymódnak tűnik. És valóban sok esetben az is. Terhesség alatt viszont jobb résen lenni, mivel a fűszerek többsége és számos gyógynövény is veszélyeztetheti az édesanyát, sőt károsíthatja a magzatot. Mely gyógynövények alkalmazása javasolt és melyek inkább kerülendők?
Ha az olasz konyha szerelmesei közé tartozik és képtelen ellenállni az oregánóval vagy bazsalikommal meghintett tésztának vagy pizzának, akkor bizony nehéz időknek néz elébe. Mindkét fűszer ugyanis ingerli a méhet. A bazsalikom a terhesség korai időszakában vetélést vagy korai szülést válthat ki. Hasznosnak bizonyul viszont az anyatej-termelés serkentő hatása, ezért szülés előtt illetve utána kis mennyiségben fogyasztható. Ami az oregánót illeti, progeszteron-blokkoló és abortív hatása miatt jobb ha egy időre kihagyja az étrendjéből.
Valószínűleg az indiai és ázsiai konyha ételeit kedvelő kismamáknak is némi csalódást okozunk. A gyömbér, chili és curry fogyasztása csak mértékkel ajánlott. A curry alapösszetevője, a kurkuma, fokozza a méh vérellátását, de néha éppen a terhesség alatti vérzés elállításánál lehet hasznos. A gyömbér mérsékelt fogyasztása kiváló szolgálatot tehet a terhesség korai szakaszában gyakran megjelenő reggeli émelygés esetén. A hangsúly a mértéken van, mivel nagyobb mennyiségben méhösszehúzó hatása miatt növeli a vetélés illetve korai szülés kockázatát. Hasonló hatást válthat ki a fahéj valamint a szegfűszeg. A chili alkalmazása méhösszehúzó hatása miatt szintén csak módjával javasolt.
A terhesség alatt kerülendő valamint csak mértékkel fogyasztható fűszerek és gyógynövények
- édeskömény
- oregánó
- rebarbara
- édesgyökér
- zsálya
- fahéj
- szegfűszeg
- gingko biloba (páfrányfenyő)
- gyömbér
- petrezselyem
- rozmaring
- borókabogyó
- bazsalikom
- aloe vera
- majoranna
- menta
- gyöngyajak
- lapacho tea
- levendula
- szerecsendió
- nadálytő
Terhesség alatt fogyasztható gyógynövények és fűszerek
Ebben az esetben is a hangsúly a mértéken van. Vannak gyógy- és fűszernövények melyek a várandóság és szoptatás alatt fogyaszthatók, de ezeknél is tartsuk be az ésszerű mennyiséget:
- hagyma
- piros paprika
- metélőhagyma avagy snidling
- áfonya levél és bogyó
- citromfű
- hársfa virág
- rooubos tea
- körömvirág
- kamilla.
Szülés előtt javasolt gyógynövények
Azon gyógy- és fűszernövények alkalmazása, melyek fokozzák a méh összehúzódását vagy vérellátását, a terhesség első trimeszterében kerülendő. Más a helyzet szülés előtt, amikor néhány gyógynövény kimondottan jól jöhet. Így például a túlhordott terhesség esetén a fahéj hozzájárulhat a szülés előidézéséhez. Szoptatás alatt pedig a kömény, édeskömény és ánizs serkentik a tejelválasztást.
A szülés előtt a 34.-36. héttől javasolt a palástfű vagy málnalevél tea fogyasztása. A málnalevél, a palástfűhöz hasonlóan, erősíti a méh és belek izomtónusát ezzel segítve a szülés előidézését. A terhesség utolsó hónapjában ajánlott a lenmagok fogyasztása, melyek lazítják a székletet és segítik a szülőcsatorna nyálkás rétegének kialakulását megykönnyítve így a baba világrajövetelét.