Hull a pelyhes fehér hó, a kandallóból árad a meleg és mi élvezzük a családdal töltött közös pillanatokat. Mi tehetné kellemesebbé ezeket a meghitt pillanatokat? Egy pohár forró ital.
A forró csokoládé, puncs vagy forralt bor a karácsonyi időszakkal kapcsolódik össze. A hagyományos forró italok mellett próbáljon ki valami újat, modernebbet. Ízlelje meg az alábbi italokat és tegye változatosabbá a forró italok kínálatát.
Vajsör
Harry Potter rajongói bizonyára tudják miről van szó. Nem valódi sörről beszélünk, hanem egy forró tejes-karamellás ízű itallról tetején habbal. Ideális különlegesség a decemberi napokra.
Hozzávalók
- ½ liter tej
- ¼ kocka teavaj
- 4 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál fahéj
- barna rum vagy tojás likőr
Elkészítés
Egy kis edényben felolvasztjuk a vajat, megpírítjuk rajta a cukrot, majd óvatosan ráöntjük a tejet és hozzáadjuk a fahéjat és a vanília kivonatot. Alaposan megkeverjük, hagyjuk felforrni, majd levesszük a tűzről és tejhabbal vagy tejszínhabbal tálaljuk. Felnőttek számára barna rummal vagy tojáslikőrrel ízesíthetjük.
Forró almaital
Nyáron hűsít, télen felmelegít. A forró almaitalt gyorsan és egyszerűen otthonában is elkészítheti. Íze az almalé és almakompót ízéhez hasonlít.
Hozzávalók
- 2 alma
- 1 egész fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- ½ zöldcitrom
- víz
- cukor ízlés szerint
Elkészítés
Az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. Az alma szeleteket lábosba tesszük, hozzáöntjük a vizet, fahéjjal, gyömbérrel, zöldcitrom levével ízesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk és főzzük. Amikor a gyümölcs megfőtt, kivesszük a fahéjat és a többi hozzávalót a vízzel összemixeljük. Tejszínhabbal vagy anélkül találjuk.
Valódi forró csoki
Az édes forró csokoládé a legkedveltebb forró italok közé tartozik. Mi egy pofon egyszerű receptet kínálunk. Tejszínhabbal tálalva mennyei.
Hozzávalók
- 200 g csokoládé (tej-, ét-, fehér)
- 250 ml főző tejszín
Elkészítés
Egy kis lábosban felmelegítjük a tejszínt, hozzáadjuk a kockákra tört csokoládét és keverjük, amíg a csokoládé felolvad. A forró csokoládét csészékbe öntjük és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Chai latte
Se tea, se kávé. Ez a chai latte. A fűszeres fekete tea és forró tej kombinációja egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Koffeinmentes változatban is készíthető és mézzel édesíthető.
Hozzávalók
- 2 és fél teáskanál chai latte por
- kevés víz
- 2 dl tej
Elkészítés
A chai latte port leöntjük forró vízzel és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjuk a meleg habos tejet, fahéjjal ízesítjük és tálaljuk.
Kurkuma latte
Kurkuma latte vagy aranytej az ízek és vitaminok kombinációja. A kurkuma gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, immunerősítő, szív- és májvédő és koleszterincsökkentő.
Hozzávalók
- ½ liter tej
- 1 teáskanál frissen reszelt kurkuma (vagy örölt fűszer kurkuma azonos mennyiségben)
- ½ teáskanál fahéj
- csipetnyi őrölt gyömbér
- csipetnyi bors
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál méz
Elkészítés
A tejet max 70 fokra felmelegítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalókat, 20-30 másodpercig keverjük és a tejhabot készítünk. Csészékbe öntjük, fahéjjal és kurkumával megszórjuk és kortyolgatjuk.
Élvezze a hosszú téli estéket a finom forró italok társaságában, melyeket kicsik és nagyok is imádni fognak.